Peis

Før du kjøper vedovn

Sjekkliste ved kjøp av ildsted

Når du skal anskaffe et ildsted, har vi følgende sjekkliste til deg som kan være med på å sikre at du får det ildstedet som passer best.

Hvor høy varmeeffekt trenger du?

En bolig med normalt god isolering og med isolerglass i vinduene, har et varmebehov på 60-70 watt pr m2. Til oppvarming av et areal på 70 m2, trenger du altså å fyre med kontinuerlig effekt på ca. 4,5 kw.

Hvor skal ildstedet stå?

For å få optimal glede og nytte av ildstedet, er det viktig å velge riktig form, utseende og størrelse. Lag gjerne en skisse av pipens plassering i forhold til brannmuren og dennes størrelse. ILD-forhandleren gir deg hjelp til plassering og valg av ildsted.

Hvor viktig er ventilasjon?

Et ildsted trenger frisklufttilførsel utenfra for å unngå røykutslag og sikre optimal forbrenning. Friskluft oppnås gjennom veggmonterte lufteventiler eller egen friskluftkanal fra yttervegg til underkant av ildstedet.

Hva slags pipe har du?

Det er en fordel at du kjenner pipens innvendige mål og høyde når du velger ildsted. For lite tverrsnitt, liten høyde eller for mange ildsteder på samme pipe er ofte årsaken til dårlige trekkforhold.

Trenger du hjelp til montering?

ILD-forhandleren kan være behjelpelig med en komplett installasjon og sikre at ildstedet blir forskriftsmessig montert. Monteringsanvisning følger produktet. Før bruk må ildstedet kontrolleres av kvalifisert kontrollør, som f eks et sentralt godkjent foretak eller godkjent kommunal kontrollmyndighet.